Contoh Soalan Exam PTD M41 November 2016

Hand writing

Macam tak percaya ada panggilan untuk jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, memandangkan 19 Januari 2016 lepas telah pun berlangsung exam PTD secara online. Kekosongan jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 perlu diisi oleh calon yang sesuai dan berkelayakan mengikut keperluan masa hadapan yang telah dikenalpasti oleh pihak SPA. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam akan melangsungkan peperiksaan online PTD yang terkini seperti berikut:

Tarikh : 23 November 2016 (Rabu)
Masa : 8:00 Malam hingga 9:40 Malam

Peperiksaan PTD 2016  ini dijangka akan dihadiri lebih dari 50,000 orang calon. Persaingan dijangka sengit kepada calon-calon. Sudah tentunya ia milik mereka yang membuat persediaan secukupnya untuk menghadapi exam online PTD yang akan berlangsung nanti.

Pemilihaan Pegawai Tadbir Diplomatik

EXAM ONLINE PTD M41 NOVEMBER 2016

Perlu diketahui bahawa format exam online PTD kali ini adalah berbeza dengan peperiksaan online yang lepas. Ujian akan dibahagikan kepada 2 seksyen iaitu:

1.Seksyen A – Pengetahuan Am
Dimana soalan akan berkisar tentang negara Malaysia, sistem pentadbiran, dasar-dasar kerajaan dan bidang yang berkaitan dengan sesuatu jawatan. Dijangka mempunyai 50 soalan kesemuanya dan pelu dijawab dalam masa 40 minit

2.Seksyen B – Penyelesaian Masalah
Dimana ujian ini direkabentuk untuk menguji kebolehan berfikir seperti ujian matemetik dan IQ. Dijangaka mengandungi 40 soalan dan anda perlu menyelesaikkanya dalam masa 45 minit.

Ujian Psikometrik tidak akan dilaksanakan seperti exam PTD bulan Januari yang lepas. Mereka yang pernah menghadiri exam PTD M41 yang lepas mungkin sudah dapat mengagak bentuk-bentuk soalan yang akan ditanya.

CABARAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M 41

Bagi mereka yang belum pernah hadir dalam peperiksaan online yang besar seperti ini mungkin akan menghadapi masalah jika tidak bersedia. Antara cabaran yang akan anda hadapi.

1.Kekangan Masa.
Mereka yang sibuk bekerja sudah tentu kena bersedia dengan awal dan peruntukan masa untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan untuk menjawab soalan exam PTD nanti.

2.Kekanga Fasiliti.
Mereka yang sudah maklum dengan keadaan talian internet dikawasan mereka perlu buat persiapan dengan mendapatkan talian internet yang laju kalau talian macam siput sudah tentu anda akan ketinggalan dan kemungkinan gagal. Apatah lagi kalau anda nak buka banyak tab semasa menjawab soalan nanti.

3.Kekangan Pengetahuan.
Sudah tentu mereka yang tidak pernah hadir akan tertanya-tanya dan tercari-cari apakah bentuk soalan dan format yang akan ditanya nanti dan bagaimana hendak buat persiapan. Anda berhadapan dengan kesukaran kalau anda membuat ulangkaji dan persiapan disaat akhir untuk exam PTD ini nanti.

CONTOH SOALAN DAN NOTA RUJUKAN EXAM PTD M41 2016

Mengikut statistik lebih kurang 70% calon yang gagal disebabkan tidak membuat persiapan sebelum menghadapi Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik. Persediaan termasuklah dari segi masa, kemudahan talian internet dan maklumat yang diperlukan seperti mendapatkan  contoh soalan-soalan exam PTD yang lepas yang telah banyak membantu calon-calon PTD sebelum ini berjaya.

Pakej Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik telah disusun semula oleh Tim Info Kerjaya dengan kontent yang lebih padat dan mantap khusus untuk membantu calon-calon untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan online PTD M41 23 November 2016 nanti.

Antara kandungan dalam Pakej Rujukan Exam PTD 2016 nanti:

1.Lebih 50++ Nota Ringkas untuk jimatkan masa persediaan anda.
2.Lebih 100++ Contoh Soalan & Jawapan untuk melazimkan anda dengan format terbaru pada 23 November 2016 nanti.
3.Pecahan Format Perincian untuk setiap Seksyen
4.Tahukah anda untuk setiap seksyen, soalan dipecahkan kepada ______?
5.Soalan merangkumi isu terkini 2016
5.Nota Khas GTPNKRA RBI? NKRA LIH?
7.1Azam? BB1M? BR1M?
8.Nota Isu Semasa 2015/2016
9.Pakej Soalan Matematik Koleksi 180++ soalan Matematik Khas Peperiksaan Kerajaan

UPDATE PERCUMA 3 tahun! Kami mahu anda LULUS! Jika anda gagal, tak perlu risau. Anda tidak perlu beli lagi pakej ini, jika dipanggil ke peperiksaan PTD nanti, ia PERCUMA untuk anda. JIMAT!

Contoh Soalan Exam PTD M41 Vovember 2016

Contoh Soalan Exam PTD M41 Vovember 2016            Dibuka Dari 12 Nov ~ 22 Nov 2016

Daftar Sekarang

 

Trackbacks

  1. […] Psikometrik di keluarkan dari exam online PTD untuk sesi 23 November 2016 ini. Walaubagaimanapun ada beberapa pecahan yang terdapat pada […]

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anda Calon Exam PTD M41 November 2017?

Daftar Nama Waiting ListDanHebahan TerkiniEXAM PTD PERCUMA!

Masukkan Nama dan Email Terbaik Anda!

First Name:
Email address:

You have Successfully Subscribed!