Ujian Psikometrik SPA 2018

Apa itu Ujian Psikometrik

Psikometrik adalah bidang yang berkaitan dengan teori dan teknik dalam pengukuran pendidikan dan psikologi, merangkumi pengukuran pengetahuan, kemampuan, sikap, dan sifat keperibadian. Bidang ini terutama mempelajari perbezaan antara individu dan antara kumpulan.

Konsep kunci tradisional dalam teori ujian klasikal adalah reabiliti dan kesahihan. Alat ukur yang reliabel melakukan pengukuran dengan konsisten, sementara ukuran yang sah adalah yang mengukur apa yang akan diukur.

Dalam isitilah mudah nya. Ujian Psikometrik adalah mengukur personaliti calon dari segi kepimpinan, komunikasi, tolenrasi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Untuk kemasukan perkhidmatan awam terkini, diwajibkan menduduki Ujian PsikometrikK. Jika sebelum ini ianya lebih dinamakan penilaian SAHSIAH dan MINAT, tapi kini dalam skop yang lebih terarah.

Penilaian ini sebenarnya adalah tambahan kepada peperiksaan yang mengukur kekuatan minda, ingatan dan kefahaman terhadap ilmu. Psikometrik pula lebih kepada instrumen untuk mengukur pola-pola tabiat dan tingkah laku seseorang.

Ianya penting untuk pihak kerajaan memilih mereka yang layak untuk jawatan tertentu.

Bagi calon pula ianya mungkin memberikan tekanan kerana perlu diuji sebegini.

Untuk pengetahuan anda pihak info kerjaya sudah bersama calon-calon sejak dari 2008/09. Memang sedia maklum ramai calon berimpian untuk menjawat jawatan kerajaan.Untuk bantu diri, untuk bantu keluarga. Untuk yang baru bekerja sudah tentu banyak perkara untuk difikirakan, terutamanya untuk keluarga kan?

Salah satu cara untuk anda berjaya dalam ujian psikometrik adalah anda kena

“Tonjolkan Nilai Positif Anda dan Sembunyikan Nilai Negatif Anda”

Anda faham tak? Ujian ini sebenarnya akan mengukur dimensi berkaitan aptitud minda, kecenderungan minat dan tret personaliti.

Untuk mudahkan anda ifo kerjaya sudah kumpulkan semua maklumat berkenaan ujian psikometrik spa. Jadi anda boleh buat latih tubi supaya anda lebih terang lagi bersuluh. Apa yang anda akan dapat?

  • tips jawab soalan
  • contoh soalan psikometrik
  • cara jawab soalan supaya tak tersasar
  • perangkap-perangkap Psikometrik
  • apa yang mengagalkan ujian Psikometrik anda

Tujuan Ujian Psikometrik

Sebenarnya tujuan ujian psikometrik ini antara ujian penting untuk menyingkirkan calon. Anda pun tahu kan yang anda ada ramai pesaing. Calon dari seluruh negara berebut jawatan dengan anda. Kekosongan jawatan yang tak banyak memerlukan pihak suruhanjaya menyingkirkan calon dengan ujian-ujian penilaian.

Ianya sesuatu yang bagus untuk pastikan yang betul-betul layak sahaja terpilih. Tapi agak malang untuk yang ambil sambil lewa ujian ini dan gagal. Padahal beliau (ANDA!) layak untuk lulus.

Mari kami bantu anda sebagaiamana kami telah bantu beribu-ribu calon yang berjaya sejak dari tahun 2008/2009

Ribuan calon dah lulus dan kini giliran anda pula! Rujukan PSIKOMETRIK ini khusus untyuk ujian tahun ini dan khusus untuk anda.

Dapatkan Contoh Soalan Ujian Psikometrik

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.